Monday 2 February 2009

Τι ώρα είναι; Μήπως είναι ώρα να ερωτευτώ;!!


Δεν είναι μόνο η χημεία που παίζει ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Η μνήμη αλλά και το σωστό timing είναι δύο ακόμη βασικοί παράγοντες. «Η αμυγδαλή είναι η βασική περιοχή του εγκεφάλου που αποφασίζει ποιον θα ερωτευθούμε και ποιον όχι. Ο έρωτας είναι ζήτημα μνημονικής κρίσης», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής. Με απλά λόγια, όπως τονίζει, όλες οι εμπειρίες του ανθρώπου που σχετίζονται με το άλλο φύλο, λεκτικές και εξω-λεκτικές, δηλαδή εικόνες και αισθήσεις, αποθηκεύονται στον εγκέφαλό του και δημιουργούν ένα γενικό μοντέλο του ατόμου που θα μπορούσε να ερωτευθεί.



«Όταν βλέπει λοιπόν κάποιον, φιλτράρει όλες τις μηνυματικές πληροφορίες που παίρνει από αυτόν και αν ανταποκρίνονται στο μοντέλο που έχει στο μυαλό του πιθανόν να τον ερωτευτεί».



Ο έρωτας όμως, επισημαίνει ο κ. Ασκητής, «είναι και ζήτημα σωστού χρόνου». «Όταν για παράδειγμα όλα πάνε καλά στη ζωή του ανθρώπου, οι ορμόνες δημιουργούν ευφορική διάθεση και είναι ανοιχτές για έρωτα. Ή αν οι πληροφορίες που λαμβάνει από το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, του θυμίζουν σε κάτι τον πρώην σύντροφο, με τον οποίον έχει χωρίσει πρόσφατα, τότε πιθανότατα απλά το απορρίπτει».





Ο γνωστός σεξολόγος δίνει μόνο μία συμβουλή σε όποιον επιθυμεί να γίνει πιο ερωτεύσιμος: «Να είστε ο εαυτός σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθεί κανείς να κρυφτεί σε μια ψεύτικη εικόνα. Έχει σημασία να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τονίσετε τα θετικά χαρακτηριστικά σας. Αν είστε καλός στα λόγια τότε μιλήστε περισσότερο, αν πάλι έχετε ωραίο αυτοκίνητο απλά δείξτε το».



Πάντως η καλύτερη περίοδος για να ερωτευθεί κανείς, όπως υποστηρίζει, είναι από 19 μέχρι και 65 ετών.

1 comment:

Anonymous said...

exoume akoma xrono :)