Απέκτησε επίσης το δικό του μητρώο – φυσικά στις ΗΠΑ, που έχουν ένα από τα καλύτερα συστήματα καταγραφής νοσημάτων στον κόσμο.
Το μητρώο αυτό δημιούργησε ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι συγκέντρωσαν λεπτομέρεις για τα συμπτώματα και την εξέλιξη αυτού του σχετικά σπάνιου συνδρόμου από 70 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γι’ αυτό.
Το 67% των ασθενών που συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο (σχεδόν όλοι είναι γυναίκες μετεμμηνοπαυσικής ηλικίας, δηλαδή άνω των 50 ετών) είχαν εκτεθεί σε ένα εξαιρετικά στρεσογόνο συναισθηματικό ή σωματικό επεισόδιο πριν φτάσουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος.
«Μπορεί να είναι δύσκολο για τους καρδιολόγους και τους παθολόγους των επειγόντων περιστατικών να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τους ασθενείς με σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής του μητρώου δρ Ρίτσαρντ Ρέγκναντ, επεμβατικός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Miriam, στο Ρόουντ Άιλαντ. «Τα στοιχεία που συλλέξαμε, όμως, θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα την ασθένεια και μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επινόηση πιο αποτελεσματικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων θεραπευτικών στρατηγικών».
Τα συμπτώματα
Σε αντίθεση με το έμφραγμα, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς εκδηλώνεται πιο συχνά κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
Τα συμπτώματά του τυπικά μιμούνται αυτά του εμφράγματος (συμπεριλαμβάνουν πόνο στο στήθος και δύσπνοια) και συνήθως εκδηλώνονται έπειτα από ένα πολύ έντονο συναισθηματικό ή σωματικό γεγονός – έναν ενδοοικογενειακό καυγά, τα άσχημα νέα για ένα μέλος της οικογένειας, μια σοβαρή ασθένεια ή ένα τροχαίο.
Μολονότι το σύνδρομο έχει συμπτώματα όμοια με του εμφράγματος, η αιτία τους φαίνεται ότι είναι διαφορετική. Ενώ στο έμφραγμα τα συμπτώματα προκαλούνται από έναν θρόμβο που αποφράσσει μια στεφανιαία αρτηρία, στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς η αιτία δείχνει να είναι η παροδική εξασθένηση σε κάποιο τμήμα του καρδιακού μυός.
Η εξασθένηση αυτή πιστεύεται ότι προκαλείται από την αντίδραση της καρδιάς στον «κατακλυσμό» αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες ο οποίος συμβαίνει όταν ξαφνικά βρισκόμαστε σε κατάσταση ακραίου στρες.
Τα καλά νέα είναι ότι με άμεση θεραπεία, το σύνδρομο διαρκεί λίγο και είναι πλήρως αναστρέψιμο, σε αντίθεση με το έμφραγμα που προκαλεί μόνιμη βλάβη σε κάποιο τμήμα της καρδιάς.
«Αν και είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να μάθουμε για το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, ξέρουμε ότι σπανίως αποβαίνει μοιραίο, αρκεί οι ασθενείς να υποστηριχθούν πλήρως με φάρμακα, αναπνευστήρες και άλλα ιατρικά μέσα τις πρώτες 48 ώρες από την εκδήλωσή του», πρόσθεσε ο δρ Ρέγκναντ.
*Αχ, τι τραβάμε οι γυναίκες!!!
No comments:
Post a Comment