Tuesday 31 March 2009

Η Αλήθεια!

Σκέφτομαι...
Πάντα είχα μια εμμονή με το να μαθαίνω την αλήθεια.
Ήθελα οι άνθρωποι να μου λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο κι αν με πονάει αυτό, όσο κι αν με τρομάζει...
Είχα λίγο μονόπλευρα τα πράγματα μέσα στο κεφάλι μου...

Ήταν η εποχή που πίστευα πως οι γονείς μου είναι οι πιο καλοί άνθρωποι στον κόσμο (δεν έχω αλλάξει άποψη) και αλάνθαστοι (εδώ έχω αλλάξει...).
Μετά απο μερικές αλήθειες που έφαγα κατακέφαλα συνειδητοποίησα οτι οι άνθρωποι όσο καλοί κι αν είναι κάνουν λάθη. Έχουν αδυναμίες. Έχουν ελαττώματα! Δεν υπάρχει «τέλειος» άνθρωπος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αδικήσει κάποιον, ακόμα και αθελά του, που δεν έχει πληγώσει κάποιον και που δεν έχει κάνει κάτι για το οποίο μετάνοιωσε.
Όλοι μεγαλώνοντας και κάνοντας τον απολογισμό μας βρίσκουμε θετικά και αρνητικά. Τα διορθώνουμε (ή οχι) και προχωράμε στην επόμενη σειρά λαθών. Για τον εαυτό μας. Για τους άλλους;
Η αλήθεια λοιπόν... Μια τόσο υποκειμενική ένοια!

Είδα μια Γαλλική ταινεία πρόσφατα οπου μια γυναίκα πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή γιατί σκότωσε το γιό της. Και ναι, η αντικειμενική αλήθεια είναι αυτή. Πήρε μια σύριγγα, τη γέμισε με κάτι και του έκανε μια θανάσιμη ένεση.
Το κράτος τη θεώρησε ένοχη και την φυλάκισε. Όταν βγήκε, όποιος τη γνώριζε της συμπεριφερόταν με το χειρότερο τρόπο. Παιδοκτόνος!!!
Δεν μπορούσε να βρεί δουλειά. Δεν είχε φίλους. Όλοι ρωτούσανε να μάθουνε το μυστικό. Ο άντρας της αδερφής της δεν την ήθελε γύρω απο τα παιδιά τους γιατί φοβότανε μην τους κάνει κακό.
Κι εκείνη υπέμεινε τα πάντα. Δεν μίλησε σε κανένα. Δεν προσπάθησε να υπερασπίσει τον εαυτό της... Υπέμεινε την τιμωρία για το «έγκλημά» της.
Ώσπου μια μέρα η αδερφή της βρήκε μια φωτογραφία και ένα γράμμα του νεκρού παιδιού κάτω απο το μαξιλάρι της γυναίκας και τότε τη ρώτησε...
Και είναι μόνο στο τέλος του έργου που η αδερφή της μαθαίνει οτι ο γίος της γυναίκας ήταν πάρα πολύ άρρωστος και σε μεγάλο πόνο για πολύ καιρό. Πως δεν θα ζούσε ίσως ούτε για ένα μήνα και θα υπέφερε πολύ. Πως δεν σκότωσε το γιό της, αλλά ως γιατρός ήξερε πως έκανε τα πάντα για να τον σώσει και δεν τα κατάφερε. Πως ήταν επιθυμία του γιού της να φύγει έτσι. Πως δεν σκότωσε το γιό της, αλλά τον λύτρωσε.

Και πώς ερμηνεύεις λοιπόν την αλήθεια που μαθαίνεις;
Είναι οι άνθρωποι κακοί επειδή έκαναν μία κακή πράξη;
Το αν μετάνοιωσαν ή όχι παίζει ρόλο οταν μαθαίνεις την αλήθεια;
Πόσο σχετικά γίνονται όλα... Πόσο ο χρόνος μετράει αλλιώς για τον καθένα... Πόσο η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με την οπτική γωνία που κοιτάς...


Αν κάποιος σκότωσε μια φορά είναι φονιάς για πάντα; Αν κάποιος έκλεψε μια φορά, είναι κλέφτης για πάντα; Αν κάποιος εξαπάτησε μια φορά, θα τον κυνηγάει για πάντα;




Και τελικά... Αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι η αλήθεια; Είναι η οπτική γωνία; Είναι η εξήγηση; Είναι η συγνώμη; Ή μήπως αρκεί να ξέρουμε ποιόν έχουμε απέναντύ μας;
Μήπως αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος;

Μήπως τελικά πρέπει να αλλάξουμε εμείς απέναντυ στην αλήθεια;
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

10 comments:

Nicholas said...

Ως γνωστόν, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αλήθεια.
Παρεμπιμπιτοντως ωραία ταινία, αν και όχι για κουρασμένους από την καθημερινότητα :)

Μαρια Νικολαου said...

Ακριβως
Κανεις δεν ειναι τελειος οσο καλος κι αν ειναι
Μα δεν υπαρχουν τελειοι αλλωστε..
Απλα πρεπει να συμβιβαζομαστε

Mafalda said...

Etsi einai upothetw... Sumvivazomaste.

H taineia htan polu wraia alla den mporw na thimithw ton titlo!!!

Kalhmera :)

mnisikakos said...

βασικα ναι όποιος σκοτώνει είναι δολοφόνος για πάντα---την πράξη την έκανε και αυτό δεν αλλάζει, ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.

Anonymous said...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩς ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟς ΠΟΥ ΤΗ ΖΕΙ
Ο ΚΑΘΕΝΑς ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

ΑΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΕΤΣΙ ...ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ

ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ(ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ??ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

ΘΕΛΩ ΟΜΩς ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ!!ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟς ΜΟΥ Η Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ

ΑΠ ΤΟΥς ΞΕΝΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑΚΙ

Mafalda said...

maresei h apopsh sou paparouna :)

ki an exei metanoiwsei mnhsikake? Ki an den to ksanakanei pote sth zwh tou? Ki an htan apo lathos? Ki an htan gia na prostatepsei th zwh toy? Oloi sto idio kazani tha brazoune?

mnisikakos said...

αρα πώς λέγεται κατά τη γνώμη σου αυτός που έχει σκοτώσει? ναι μπορεί να μετάνιωσε αλλά δεν αλλάζει αυτό που έκανε, ούτε η μετάνοιά του θα τον φέρει πίσω δυστυχώς-τον δολοφονηθέντα, και λάθος να είναι πάλι σκότωσε ..τι να σου πω δεν είμαι δικαστήριο απλά αυτός που σκοτώνει λέγεται δολοφόνος και όταν τον συγχωρείς το κάνεις απο προσωπικά ανάγκη καθαρά - ο δολοφόνος είναι δολοφόνος άσχετα με τα κίνητρα

Mafalda said...

ma to dikasthrio an skotwseis kapoion epeidi sou epitethike kai phge na se skotwsei, se athwwnei. Den eisai dolofonos.
Opote ta kinhtra paizoun rolo.

Ανδρέας Καρακόκκινος said...

Η αλήθεια έχει πάντα δυό όψεις.
Όπως και τα ψέμα.

Mafalda said...

Duo ;h kai perissoteres opseis and33 :)