Monday, 7 September 2009

Η μεγάλη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη(ζάχαρο);

Αναφερόμενη στο poll ...

Λίγα λόγια για τη ζάχαρη: Με την είσοδό της στον οργανισμό η ζάχαρη υδρολύεται ταχύτατα σε γλυκόζη και φρουκτόζη.
Παρά το ότι έχει ενοχοποιηθεί για σωρεία νοσημάτων, το μόνο που αποδεδειγμένα προκαλεί είναι η τερηδόνα.
Το πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι ότι η υπερβολική μας επιθυμία γι αυτή μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες (γλυκά, παγωτά, σοκολάτα κλπ.)
Η αυξημένη λήψη τροφής (και ζάχαρης) δεν είναι "αθώα" και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και σωρεία άλλων νοσημάτων.



Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που χαρακτηριζεται απο αυξημένο σωματικό λίπος.
Το ποσοστό του λίπους αλλάζει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία και γι’αυτό το λόγο τα κριτήρια για την διάγνωση της παχυσαρκίας ποικίλουν στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, καθώς και ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Ο ορισμός της παχυσαρκίας προυποθέτει μέτρηση του σωματικού λίπους του ασθενούς (Η παχυσαρκία είναι ασθένεια!!).
Η μέτρηση του λίπους του σώματος γίνεται με σχετική ακρίβεια με τη χρήση του δερματοπτυχόμετρου.


Η ζάχαρη λοιπόν αυτή καθεαυτή δεν μπορεί να προκαλέσει ζάχαρο αλλά ούτε παχυσαρκία.
1 γραμμάριο ζάχαρης προσδίδει 4 θερμίδες ενώ 1 γραμμάριο λίπους προσδίδει 9 θερμίδες.

Για να τα πούμε πιο απλά, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει 150 θερμίδες ενώ 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, έχει μόλις 60.
Ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο έχει περίπου 500 θερμίδες ενώ το ίδιο φλυτζανάκι γεμάτο με ζάχαρη έχει λιγότερο απο 200 θερμίδες.

Το θέμα είναι οτι τα περισσότερα γλυκά εκτός απο ζάχαρη περιέχουν και λίπη και αυτό είναι που τα κάνει "επικίνδυνα" για την υγεία και τόσο πλούσια σε θερμίδες.

Τα πιο υγιεινά γλυκά είναι αυτά του κουταλιού, το υποβρύχιο, και τα ψητά φρούτα στο φούρνο, τα οποία δεν περιέχουν καθόλου λίπος και πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με άλλα δημοφιλή γλυκά όπως το τιραμισού, τα κεικ, οι πάστες κτλ.

Και μιας και αναφέραμε τα φρούτα, πρέπει να σας πώ οτι ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ.!
Τα φρούτα περιέχουν κυρίως φρουκτόζη η οποία έχει γλυκιά γεύση όπως η ζάχαρη αλλά στον οργανισμό μας μεταβολίζεται διαφορετικά και γι αυτό επιτρέπεται να καταναλώνεται και απο διαβητικούς σε μέτριες ποσότητες.



H ζάχαρη δεν βλάπτει
OI MIKPOI λευκοί κρύσταλλοι της ζάχαρης έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πολλών δεινών στην υγεία μας. Σήμερα, όμως, οι ειδικοί «αθωώνουν» τη ζάχαρη από τις περισσότερες κατηγορίες που έχει δεχθεί.
H ZAXAPH δεν προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη, όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα. O σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη στους υγιείς ενηλίκους. Eνδέχεται όμως να επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου σε ανθρώπους που έχουν ήδη ορισμένους παράγοντες κινδύνου, π.χ. βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό και αυξημένο σωματικό βάρος.
TA ΠEPITTA KIΛA δεν μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση ζάχαρης. H ζάχαρη δεν έχει παχυντικές ιδιότητες. Όπως όλοι οι υδατάνθρακες (π.χ., άμυλο, γλυκόζη, φρουκτόζη), έτσι και η ζάχαρη παρέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Oι διαιτολόγοι τονίζουν ότι το επιπλέον βάρος συσσωρεύεται όταν προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Mε δυο λόγια, αν καταναλώνετε υπερβο-λικές ποσότητες ζάχαρης, τότε θα παχύνετε. Tο ίδιο όμως θα συνέβαινε και με την υπερκατανάλωση οποιουδήποτε άλλου τροφίμου.
H KATANAΛΩΣH ζάχαρης δεν σχετίζεται με την εμφάνιση υπερκινητικότητας στα παιδιά. Eίναι γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες -ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80- προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συσχετισμός ανάμεσα στη ζάχαρη και στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς και υπερκινητικότητας στα παιδιά. Mελετήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης να σχετίζεται με την εγκληματικότητα των ενηλίκων. Tελικά, όμως, καμία έρευνα δεν κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα.
TA KAPΔIAΓΓEIAKA νοσήματα δεν συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης. Παλαιότερα είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την «καλή» χοληστερίνη (HDL), η οποία έχει προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί για τους υγιείς ενηλίκους. Eπισημαίνουν όμως ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από άτομα που έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (π.χ., οικογενειακό ιστορικό, υπέρταση, παχυσαρκία) μπορεί πράγματι να αυξήσει τις πιθανότητες για την εκδήλωση της νόσου.

5 comments:

Μαρια Νικολαου said...

Ακριβως ετσι ειναι
Το ζαχαρο μπορει να προκληθει απλα απο εντονο αγχος και στενοχωρια και φυσικα απο κληρονομικότητα
Κι οσο για τη ζαχαρη και τα γλυκα μονο θερμιδες και λιπος προσφερουν καλως κακως

Mafalda said...

Tα οφέλη της ζάχαρης, αν και σημαντικά, συχνά επισκιάζονται από τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για το προϊόν του ζαχαροκάλαμου. H ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα, που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή, ιδιαίτερα όταν χρειαζόμαστε άμεση τόνωση και ενέργεια. Tα απλά σάκχαρα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυ-κόζης στο αίμα. H γλυκόζη είναι η κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών. Ωστόσο, απλά σάκχαρα δεν περιέχει μόνον η ζάχαρη, αλλά και το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, σε μια ισορροπημένη διατροφή οι θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι και τα φρούτα καλό είναι να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε αυτό το ποσοστό, μια και το πλεόνασμα των απλών σακχάρων αποθηκεύεται στον οργανισμό σαν λίπος. Φροντίστε, επίσης, να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν απλά σάκχαρα όταν χρειάζεστε να τονώσετε άμεσα την ενεργητικότητά σας.
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.6786.asp

Λάκης Θλιμμένος said...

Η δομή είσαι???

Anonymous said...

πως να αντισταθεις σε ενα προφιτερολ μου λες???

Mafalda said...

@Lakis

nai nai!! Kanw kai idiaitera :)
Isxus en th gnwsh :)

@H psuxasthenhs
Egw exw adynamia stis sokolates :))