Monday 25 January 2010

Έρως και πάθος


«Η εμπειρία της σωματικής επαφής είναι πιο ουσιαστική και απαραίτητη κι απ’την τροφή. Το άγγιγμα, το χάδι είναι οι κυρότεροι και πιο βασικοί τρόποι γνώσης και έρωτα. Με το χάδι «σχεδιάζω» το σώμα, ακολουθώ και ανακαλύπτω τα όριά του, δίνω σχήμα στη σάρκα του. Το αναγεννώ και αφήνομαι να αναγεννηθώ. Και φυσικά προσπαθώ να ανακαλύψω το αγαπημένο πρόσωπο και μέσα απο την επαφή να μάθω τα μυστικά του. Η ουσιαστικότερη πλευρά της σχέσης είναι αυτή ακριιβώς η ανεξάντλητη συνατότητα του ατόμου που δύσκολα αφήνει να διαφανεί η βαθύτερη διάστασή του.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ γνωρίζονται πολλά χρόνια, κατορθώνουν να ζήσουν την ερωτική συνάντηση σαν κάτι καινούριο, γιατί το κρυφό στοιχείο που θέλουν να ανακαλύψουν, δεν αποκαλύπτεται ποτέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έρωτας παραμένει ανικανοποίητος και ο αμοιβαίος πόθος επιβιώνει μέσα στον χρόνο. Όταν εκλείψει το μυστήριο, έρχεται η αδιαφορία. Οι ερωτικές σχέσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μας γιατί μέσα απο αυτές αναπτύσσεται και εδραιώνεται το αίσθημα της ασφάλειας και της φυσικής ευεξίας.

Το αίσθημα της αγάπης που δεχόμαστε εσωτερικέυεται με βάση τις πρώτες εμπειρίες επαφής και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.

Άν έχουμε την τύχη να αγαπθούμε εμείς και το σώμα μας απο κάποιον που είναι και σε θέση να αποδεχτεί τις ιδιαιτερότητές μας, τότε η ζωή αποκτά νόημα και ουσία.

Οι πιο εμφανείς μεταβολές που διαπιστώνουμε εν γένει σε έναν άνθρωπο δεν οφείλονται σε πνευματική ωριμότητα αλλά σε κάποια ερωτική εμπειρία που έχει δώσει νέα διάσταση στη ζωή του.»




Aldo Carotenuto

Έρως και πάθος

No comments: